REGULAMIN FORUM UNOFANI
UNOFANI Strona Główna UNOFANI


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Antena od radia
Autor Wiadomość
SaSeK1 
UnoFan


Dołączył: 15 Mar 2012
Posty: 3
Skąd: Kościan
Wysłany: 2012-03-18, 10:44   Antena od radia

Witam wszystkich, otóż postanowiłem zamontować radio od mojego uno. W samochodzie zamontowany mam fabryczny przewód od anteny zakończony na dachu tą oto końcówką:

Mam pytanie jak antena pasuje do tej końcówki, jaki jest gwint, czy ta antena będzie pasować? http://allegro.pl/antena-...2171233035.html
Nie chciałbym zakładać całego nowego przewodu od anteny, czekam na waszą pomoc, może doradzicie mi lepsze rozwiązanie :-)
  Przebieg: 1 KM: 760
     
bg 
UnoFan
Bogdan



Pomógł: 3 razy
Dołączył: 14 Wrz 2008
Posty: 773
Skąd: Kraków
Wysłany: 2012-03-18, 12:40   

Tą antenę jaką masz w allegro wyglada mi że brakuje do niej podstawki.

W moim przekoniu coś takiego powinno być ok. Antena (bat) + podstawka jaką mocuje się w miejce zaślepki na dachu
http://allegro.pl/antena-...2151225127.html
 
     
Matum 
NAJLEPSZY 2012


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 26 Lis 2010
Posty: 382
Skąd: Zamość
Wysłany: 2012-03-18, 13:26   

Gwint to 6mm jeśli się nie mylę.
 
  Auto: Fiat Uno 1.2 16V Rocznik: 2001 Silnik: 1.2 16V Przebieg: 11000 KM: 93
     
SaSeK1 
UnoFan


Dołączył: 15 Mar 2012
Posty: 3
Skąd: Kościan
Wysłany: 2012-03-19, 17:06   

Mam kolejne pytanie jak podłączyć kable zasilające radio do kostki ISO? Są może jakieś specjalne końcówki czy zwykłe będą pasować? Z tego co wyczytałem przewody zasilające są dwa(czerwony i żółty, i czarny masa), czy będą potrzebne dwa przewody "dodatnie" do akumulatora czy da się jakoś poprowadzić to jednym? Wiem że kable muszą być odpowiednio grube ok 5mm, czy będzie w związku z tym problem podłączenia ich do kostki ISO?
Moje pytania mogą wam się wydać głupie ale jestem zielony jeśli chodzi o podłączanie radia w samochodzie :mrgreen:
  Przebieg: 1 KM: 760
     
bg 
UnoFan
Bogdan



Pomógł: 3 razy
Dołączył: 14 Wrz 2008
Posty: 773
Skąd: Kraków
Wysłany: 2012-03-19, 18:11   

Ja u siebie mam zrobione tak 1 kabel + idzie do skrzynki bezpieczników, masa jest zamykana przez antenę z karoserią (nie mam przewodu -) i działa.
 
     
mijun 
UnoFan
mijun


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 15 Kwi 2012
Posty: 271
Skąd: Staroźreby (płock)
Wysłany: 2012-05-29, 17:11   

ja wlasnie chce zalozyc nowa antene (kabel + bat) i mecze sie z przeprowadzeniem przewodu z dachu do radia...;/ wkladam w prawy slupek i leci leci leci do dolu potem sie zatrzymuje i probuje reka znalezc pod schowkem ale nie ma ;/ jakies pomysly?
  Auto: uno Rocznik: 2000 Silnik: 899+LPG Przebieg: 147000 KM: 39
     
Huro 
UnoFan



Dołączył: 01 Sie 2011
Posty: 29
Skąd: Bytom
Wysłany: 2012-05-30, 00:06   

mijun napisał/a:
ja wlasnie chce zalozyc nowa antene (kabel + bat) i mecze sie z przeprowadzeniem przewodu z dachu do radia...;/ wkladam w prawy slupek i leci leci leci do dolu potem sie zatrzymuje i probuje reka znalezc pod schowkem ale nie ma ;/ jakies pomysly?


Też tak miałem. Końcówka kabla jest za duża i nie przechodzi przez dziurę w słupku.
  Przebieg: 1
     
mijun 
UnoFan
mijun


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 15 Kwi 2012
Posty: 271
Skąd: Staroźreby (płock)
Wysłany: 2012-06-01, 16:05   

udalo sie :D po 2 godzinach prob i gimnastyki;D jak kabel wepchniecie w slupek od gory to tak kolo metr jak wejdzie to kladziemy sie na podlodze i lewa reka pod deska szukamy obudowy od bocznego nawiewu:D (polozzenie sie jest potrzebne bo tam naprawe kazdy centymetr zasiegu reki sie liczy a tak jest optymalnie) potem niech ktos delikatnie rusza kablem a osoba szukajaca dziurki szuka jej na wysokosci nawiewu i bardzo bardzo gleboko.
powodzenia :D
  Auto: uno Rocznik: 2000 Silnik: 899+LPG Przebieg: 147000 KM: 39
     
SENNA 
UnoFan


Pomógł: 20 razy
Dołączył: 07 Lis 2010
Posty: 3174
Skąd: Znienacka
Ostrzeżeń:
 6/3/6
Wysłany: 2012-06-01, 19:25   

a mozna w 10 min samemu :-P
Odkrecamy nadole srubke ph2 na gurze nakretke 8mm odchylamy deske bokiem wkladamy przeowod skrecamy i gotowe
ew wyjac slupek wtedy tez jest od groma miejsca tylko trzeba uwazac na uszczelke przy szybie czolowej :lapka:
 
     
mijun 
UnoFan
mijun


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 15 Kwi 2012
Posty: 271
Skąd: Staroźreby (płock)
Wysłany: 2013-11-01, 18:06   

po przeciągnięciu nowej anteny (komplet czyli bat podstawka kabel osobny niby wzmacniacz)jakość odbieranych stacji jest słaba... myśle że to wina taniej anteny. jako że dołączyłem do ,, szczęśliwców" posiadających pracę myślę nad kupnem dobrej anteny.
Co polecacie??
może taka : http://allegro.pl/blaupun...3666681043.html ??
  Auto: uno Rocznik: 2000 Silnik: 899+LPG Przebieg: 147000 KM: 39
     
Dremix 
NAJLEPSZY 2012
Volvo Truck Service



Pomógł: 32 razy
Dołączył: 23 Sty 2011
Posty: 2407
Skąd: Kalisz
Wysłany: 2013-11-01, 18:23   

Mi na oryginalnej antenie radio odbiera bardzo dobrze a siła sygnału nie spada poniżej 3, najczęściej to 4-5 (w 5-cio stopniowej skali).
Może problem tkwi w samym radio? Próbowałeś podłączyć inne? Bo jak radio będzie lipne to i antena nie pomoże.
Co rozumiesz poprzez słabą jakość? Piszczy, pierdzi czy jak?
_________________
Mój numer 1 Razem przez 32 960 km
Mój numer 2 Razem przez 41 000 km
 
  Auto: VW Golf VII 2.0 TDI Rocznik: 2013 Silnik: inny Przebieg: 56000 KM: 150
     
mijun 
UnoFan
mijun


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 15 Kwi 2012
Posty: 271
Skąd: Staroźreby (płock)
Wysłany: 2013-11-01, 18:37   

właśnie planuje w wolnej chwili zanim cokolwiek kupie to podmienić jeszcze radia.
nie łapie stacji, a jak złapie to gubi, trzeszczy a jak jadę to raz lepiej raz gorzej odbiera. antenę kupiłem najtańszą więc dlatego moje podejrzenie padło na nią.
a jak zmierzyć siłę sygnału???


edit.
ciekawość nie pozwoliła mi siedzieć i poleciałem przekładać radia. moje podpięte pod antene matiza odbiera wszystkie możliwe stacje bez trzasków ściszeń itp \
jak kupilem uniaka to oryginalna antena niestety była przerwana i wymieniłem na tanie allegro
więc teraz tylko szukać jakiejś dobrej anteny.
Co polecicie???
  Auto: uno Rocznik: 2000 Silnik: 899+LPG Przebieg: 147000 KM: 39
     
xyz 
UnoFan


Dołączył: 17 Maj 2013
Posty: 26
Skąd: Konin
Wysłany: 2014-01-18, 13:47   

Witam, chciałem podłączyć się pod temat. Również chcę założyć w swoim Uniaku radio tylko zastanawiam się właśnie co z tą anteną... Mam na dachu zaślepkę i nie wiem czy mam kupić w sklepie sam bat za 10zł z podstawką czy np. taki komplet z przewodem za 30zł z allegro: Antena . Czy w uno jest już zamontowany taki przewód czy muszę kupić? Mam Uno z 2000r.


Ogólnie kupiłem już 4 głośniki które będę chciał zamontować w fabryczne miejsca:Głośniki . Teraz pozostaje mi kwestia wyboru radia.
  Auto: Fiat Uno Rocznik: 2000 Silnik: 899 Przebieg: 124000 KM: 39
     
Dremix 
NAJLEPSZY 2012
Volvo Truck Service



Pomógł: 32 razy
Dołączył: 23 Sty 2011
Posty: 2407
Skąd: Kalisz
Wysłany: 2014-01-18, 13:50   

Jak masz zaślepkę w dachu to nie masz też przewodu antenowego i całej instalacji.
_________________
Mój numer 1 Razem przez 32 960 km
Mój numer 2 Razem przez 41 000 km
 
  Auto: VW Golf VII 2.0 TDI Rocznik: 2013 Silnik: inny Przebieg: 56000 KM: 150
     
xyz 
UnoFan


Dołączył: 17 Maj 2013
Posty: 26
Skąd: Konin
Wysłany: 2014-01-18, 14:12   

tzn. ta zaślepka to chodziło mi właśnie, że to jest właśnie taka końcówka jak u SaSeK1 na zdjęciu jak pamiętam, wieczorem Uno wróci do garażu to obejrzę ją dokładniej. Jeśli jest taka końcówka jak u SaSeK1 to może być już tam przewód antenowy? Lepiej jest zamontować nowy przewód czy na tym fabrycznym przewodzie podłączyć radio i sam bat jeśli on jest?
  Auto: Fiat Uno Rocznik: 2000 Silnik: 899 Przebieg: 124000 KM: 39
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

Partnerzy:
Fiat Uno na auto-swiat.pl
kilometrowcy.pl - blog o radości podróżowania samochodem
MCRForum.Net Najlepsze forum rozrywkowe
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 24


Załóż : Własne Forum lub Własną Stronę Internetową